Review | Whoopaa: een eerste indruk

Gisteren lanceerden Bas Prass, Sezan Keers en Rens Netten het sociale netwerkplatform Whoopaa.com, waarmee gebruikers zakelijk en persoonlijk gebruik van sociale netwerken efficiënt kunnen beheren. Helaas is mijn conclusie na een dag spelen dat Whoopaa niets toevoegt aan bestaande management-tools als HootSuite en Tweetdeck en bovendien helemaal geen oplossing biedt voor het scheiden van zakelijk en persoonlijk.
Hoe werkt Whoopaa

Whoopaa voldoet qua vormgeving en gekke naam aan alle moderne standaarden. Na registratie krijg je de mogelijkheid om accounts toe te voegen. Hierbij maakt Whoopaa een onderscheid tussen business en personal, waartussen je kunt switchen. Hiermee verandert ook de kleurstelling: blauw-wit voor personal en zwart-wit voor business.
Dit geeft mij direct een probleem, want ik heb een persoonlijk Twitter-account waarmee ik zowel “zakelijk” tweet als persoonlijk. Gelukkig kan ik ze wel onder beide stromen toevoegen.
Binnen Whoopaa zijn de Timelines van LinkedIn, Twitter en Facebook op te roepen. Deze zijn niet overzichtelijk naast elkaar te zetten, zoals met TweetDeck of HootSuite. Wel is het mogelijk om een Twitter Search op een bepaald keyword toe te voegen in de vorm van een Widget. Deze stream verschijnt permanent in de rechterbalk.
Natuurlijk is het ook mogelijk om te antwoorden en status updates te versturen vanuit Whoopaa. Erg jammer is het dat Whoopaa het nodig vindt om een deel van mijn tweet te verwijderen en daar reclame voor Whoopaa in de plaats te zetten.
Geen oplossing voor scheiding zakelijk en persoonlijk
Ik was benieuwd wat voor slims Whoopaa bedacht zou hebben om zakelijk en persoonlijk te scheiden, maar ben teleurgesteld dat ze dat helemaal niet doen. Whoopaa gaat er namelijk vanuit dat de gebruiker zelf de scheiding heeft gemaakt door bijvoorbeeld twee twitter-accounts. Behalve dat er tussen deze accounts geswitched kan worden (wat niet vernieuwend is) doet Whoopaa helemaal niets.

Een netwerk opbouwen binnen Whoopaa
Alsof we nog niet genoeg connecties kunnen maken, kun je binnen Whoopaa ook weer nieuwe vrienden maken. Wat daar precies mee mogelijk is weet ik nog niet, omdat ik op dit moment pas 1 contact heb. Ik weet wel dat ik op dit moment totaal geen behoefte voel om ook hier actief aan deel te nemen. De tijd zal leren of dit nog gaat gebeuren.
Power features ontbreken
HootSuite biedt naast het volgen van de streams van de belangrijke netwerken ook geavanceerde zoekmogelijkheden, die als stream opgeslagen kunnen worden. Ook is het mogelijk om, tegen betaling, met meerdere gebruikers een account te delen en biedt HootSuite redelijk uitgebreide statistieken. Whoopaa biedt dit allemaal niet en lijkt dan ook echt gericht te zijn op de individuele gebruiker.
Conclusie
Na een tijdje met Whoopaa te hebben gespeeld is mijn indruk dat het erg chaotisch is en in functionaliteit niets biedt wat TweetDeck niet ook biedt. Whoopaa lost verzonnen probleem niet op.