INDIVIRTUAL - TECHNISCH PARTNER IN DIGITALE DIENSTVERLENING

De top 10 programmeertalen voor 2016

February 18, 2016

De top 10 programmeertalen voor 2016

Updated: Bekijk nu ook de top-10 programmeertalen voor 2018!

Hoe meet je de meest populaire programmeertalen?

Er zijn veel manieren om te achterhalen welke programmeertalen het meest populair zijn. In deze post zal een algemene top 10 worden getoond en de top 10 relevante en populaire programmeertalen binnen Indivirtual.

Mythical Developer Unicorn

Vacatures

Een belangrijke graadmeter is die van vacatures. Door simpel te beredeneren dat de programmeertalen met de meeste vacatures het meest populair zijn. Nadeel hiervan is dat veel vacatures zoveel verschillende competenties bevatten en vragen om een zogenaamde eenhoorn IT Specialist die alles kan, dat ze juist langer ongevuld blijven en daardoor het beeld van vraag en aanbod kunnen vertekenen. Soms zijn ze te generiek van aard. Dan wordt er een IT Specialist gezocht met jaren ervaring in een programmeertaal die nog relatief nieuw is. Hierdoor blijven deze vacatures ook vaker ongevuld en kunnen daardoor ook het beeld van vraag en aanbod vertekenen.

Github

Er kan ook worden gekeken naar welke talen het meest worden opgeslagen/gewijzigd in (open source) repositories zoals Github. Het nadeel hiervan is dat, zoals de omschrijving al doet vermoeden het open source is, dus vanzelfsprekend zijn de “open” talen ook meer vertegenwoordigd.

Trends

Gegevens van Stackoverflow of Google Trends zijn ook manieren om te achterhalen welke talen het meest relevant zijn. Hierbij is het wel belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen tijdelijke trends waar veel vragen over zijn of dat het echt inhoudelijke vragen en zoekopdrachten zijn.

Top 10 programmeertalen

Al deze cijfers bij elkaar maken de onderstaande top 10 (bron):

Filling this white space with a meme

 1. JAVA
 2. C
 3. C++
 4. Python
 5. C#
 6. R
 7. PHP
 8. Javascript
 9. Ruby
 10. Matlab

Andere noemenswaardige populaire talen zijn: Swift, Go, Objective-C, Arduino, Shell

Top 10 programmeertalen bij Indivirtual

Maar welke programmeertalen zijn belangrijk bij en voor Indivirtual? We hebben veel collega’s die experimenteren met bijvoorbeeld Arduino of Node.js, maar uiteindelijk werken wij veelal voor corporate klanten met grootschalige ontwikkel omgevingen waar niet snel zal worden gekozen voor de inzet van een programmeertaal die op dat moment “the flavor of the week” is. Het is niet dat er geen ruimte is voor innovatie, maar het brengt ook een veiligheidsrisico met zich mee om iets wat nog volop in ontwikkeling is en misschien nog niet volledig gedocumenteerd en gesupport is in te zetten.

Indivirtual’s top 10:

 1. HTML
  • Indivirtual is een Web development studio, dus HTML is onmiskenbaar de #1 gebruikte taal bij ons. Zo vanzelfsprekend, dat het waarschijnlijk over het hoofd wordt gezien.
 2. JAVA
  • JAVA wordt binnen Indivirtual meestal gebruikt in combinatie met het open source Hippo CMS[note]Hippo CMS onderscheidt zich door het gebruik van open standaarden en de consequente scheiding van opmaak en structuur. Door dit onderscheid wordt cross-media publishing triviaal, wordt het voldoen aan Webrichtlijnen versimpeld en het onderhoud vergemakkelijkt.[/note], of met de niet open source CMS-en Alterian[note]Alterian CMS is inmiddels overgenomen door SDL [/note] en SDL Tridion[note]SDL Web Content Management, voorheen SDL Tridion, is de ultieme WCM-oplossing voor langdurig beheer van de complexe digitale assets voor tientallen of zelfs honderden sites, dankzij het ongeëvenaarde BluePrinting®-concept.[/note]. Uiteraard worden er ook veel applicaties gebouwd met JAVA om de klanten/cms te ondersteunen of voor interne ontwikkeldoeleinden.
 3. C#
  • C# wordt binnen Indivirtual meestal gebruikt in combinatie met het open source Umbraco[note]Umbraco is een CMS voor het bewerken en beheren van dynamische webpagina's. Deze opensourcesoftware is in de programmeertaal C# geschreven en op ASP.NET gebaseerd. Aanvankelijk werd alleen Microsoft SQL Server als database-systeem gebruikt, maar sinds de vierde versie kunnen ook MySQL en VistaDB gebruikt worden.[/note] of met de niet open source CMS-en Episerver[note]Episerver is innovator in multichannel digital marketing en e-Commerce software. Het gebruiksvriendelijke platform geeft de webredacteur en online marketeer alle hulpmiddelen in handen om de website actueel te houden, bezoekers een interactieve gebruikservaring te bieden en online marketeers verkoop- en marketingresultaat te laten behalen. Episerver is 100% gebaseerd op Microsoft .NET technologie[/note], SDL Tridion en Sitecore[note]Sitecore is een geheel op .NET-technologie gebaseerd CMS. Sitecore is inmiddels uitgegroeid tot een Experience Platform dat Web Content Management combineert met marketing automation, weboptimalisatie en e-commerce technologie.[/note].  Net als JAVA wordt C# ook veel gebruikt voor applicaties bij de klant/CMS of voor interne applicaties.
 4. Javascript
  • Javascript is onmisbaar bij het maken van gespecialiseerde websites met mooie functionaliteiten. Het is ook een verzamelnaam voor de vele frameworks die we gebruiken zoals Jquery, Angular, Backbone, Knockout en Grunt/Gulp. Javascript development wordt ook wel front-end development genoemd.
 5. SQL
  • SQL is de onzichtbare taal achter vrijwel alle websites. Onmisbaar om gegevens en data te tonen en op te slaan.
 6. PHP
  • PHP wordt binnen Indivirtual officieel niet heel veel gebruikt. Soms hebben we een Wordpress[note]WordPress is vrije weblog-software, die onder de voorwaarden van de GNU General Public Licence (GPL) wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. WordPress is het meest gebruikte contentmanagementsysteem.[/note] website die we ondersteunen (zoals deze blog ;-) )
 7. Shell
  • Shell scripts zijn soms erg handig om zonder al te veel complexiteit een bepaald process te laten draaien op een OS. Meestal is dat Powershell of C Shell.
 8. Objective-C
  • Soms bouwen we zelf ook mobiele applicaties voor klanten, of werken eraan mee. Vooralsnog kun je dan niet om Objective-C heen als je voor een Apple device wilt ontwikkelen.
 9. Swift
  • Swift is de opvolger van Objective-C, dus dat zien we ook steeds meer.
 10. Ruby
  • Hoewel we Ruby niet actief inzetten komen we dit regelmatig tegen bij bestaande omgevingen.
Hendrik Beenker

Hendrik Beenker

Solution Architect