INDIVIRTUAL - TECHNISCH PARTNER IN DIGITALE DIENSTVERLENING

The Next Web Conference 2018

May 28, 2018

The Next Web Conference 2018

Op het terrein van de Westergasfabriek wordt elk jaar het tech evenement The Next Web Conference gehouden. Ook dit jaar werd het 2-daagse evenement gehouden. Dit jaar voor de 13e keer. Waar het in het begin een tech-feestje was voor 200 bezoekers, is deze nu uitgegroeid naar een 2-daags evenement, waar per dag 12,500 bezoekers op af komen.

Om te zien wat de laatste trends zijn in het tech landschap, wilde ik deze conferentie dit jaar weleens van dichtbij mee maken. Nou ja, conferentie… Zeg maar gerust tech-festival. Het voelt met de vele foodtrucks en muziekpodia bijna meer als een 2-daags feest, waarbij je bijna zou vergeten dat veel startups en bedrijven hier ook komen om keiharde zaken te doen. Uiteindelijk is het vooral een conferentie om te laten zien wat tegenwoordig allemaal hot en happening is in het tech landschap. Op het programma staan vooral veel inspirerende talks van veel verschillende sprekers uit de tech industrie. Op het podium vind je behalve CEO’s van verschillende bedrijven, ook schrijvers en andere thought leaders die hun verhaal kwijt willen.

Deze verhalen zijn erg gevarieerd en gaan over veel verschillende onderwerpen, waardoor er voor ieder wat wils is. Thema’s lopen uiteen van sessies over het verbeteren van je productiviteit tot alles wat met blockchain te maken heeft. Vooral blockchain en kunstmatige intelligentie lijken dit jaar de grote buzzwords te zijn, waarbij de sessies niet alleen de pluspunten belichten, maar ook de gevaren van deze technologieën en hoe we hier mee om moeten gaan.

Dag 1

Voor mij begon dag 1 met de openingsceremonie in de Gashouder. De zaal bestond uit een podium in het midden, waarbij er schermen rondom het publiek zijn geplaatst, zodat iedereen goed alle slides kan zien. Na een korte introductievideo, waarbij de co-founder van The Next Web, Boris Veldhuizen van Zanten, persoonlijk op het podium komt om te laten zien dat ie het jongleren nog niet verleerd is, worden we verwelkomd door Pep Rosenfeld, de moderator voor dit evenement. Omdat de volgende sessie al vrij kort daarna op het programma staat, snel ik me naar de volgende hal om de sessie bij te wonen.

Productiviteit

Er zijn deze dag meerdere sessies over productiviteit. 2 ervan die ik heb bezocht zal ik hier belichten.

De eerste sessie deze dag over productiviteit is van David Allen. Hij is schrijver van het boek Getting Things Done, over zijn GTD time management methode. In deze sessie gaat hij in op hoe je stress kan verminderen en je productiviteit kan verhogen. Volgens David doen veel mensen het verkeerde door je hoofd te vol te stoppen en te veel dingen, belangrijk en onbelangrijk, proberen te onthouden. Hij ziet dat het hoofd steeds vaker het verlengde van het kantoor is geworden, waardoor veel meer stress ontstaat. Het opschrijven van zaken die je wil onthouden creëert meer ruimte in je hoofd voor het creëren van nieuwe ideeën.

Een andere sessie deze dag is van Nir Eyal en gaat over de superkracht die hij het liefste zou willen hebben. De kracht om nooit afgeleid te raken. Nir legt in deze sessie uit dat je aandacht eigenlijk aan 2 kanten getrokken wordt: de tractie, de wil je te concentreren op een bepaalde taak en de afleiding aan de andere kant. En dan zijn er nog de interne en externe triggers die ervoor zorgen dat je aandacht de ene of de andere kant op gaat. Interne triggers zijn hierbij de manieren waarop je tijdens een onderzoek b.v. te ver doorgaat in je eigen gedachte, waardoor je eigenlijk vergeet waar je eigenlijk in eerste instantie mee bezig was. Externe triggers zijn b.v. de notificaties van je telefoon waardoor je afgeleid wordt. Om dit te verhelpen geeft hij een aantal tips, zoals je volledige werkdag in te delen in je agenda, het installeren van een app zoals de Forest app en het plaatsen van een bordje voor je omgeving wanneer je echt niet gestoord wil worden. Ik vond dit een zeer nuttige sessie.

China

Deze dag zijn er 2 sessies over China. In de sessie The Unicorns of China neemt Christina Xu ons mee in een korte tour door de verschillende Chinese platformen die er bestaan en wat we daarvan kunnen leren. In het algemeen is het bekend dat veel Chinese bedrijven (vooral vroeger) het idee van een succesvol bestaande bedrijf overnamen en er vervolgens een eigen Chinese versie van maakten. Op deze manier zijn verschillende websites gekopieerd die tot op de dag van vandaag nog steeds succesvol zijn. Soms zelfs nog succesvoller en innovatiever dan het origineel. Belangrijkste voorbeeld is WeChat. Deze chat app is inmiddels zo succesvol dat bijna eenderde van al het Chinese internetverkeer afkomstig is van het verbruik van deze app. Niet alleen wordt er gechat, maar zo een beetje het hele dagelijkse leven kan geregeld worden met deze app. Van het regelen van een trimafspraak voor je hond tot het regelen van een volledige begrafenis, het kan allemaal geregeld worden vanuit deze ene app. Maar er zijn ook Chinese platformen waarvoor geen westerse gelijke te vinden is. Zo bestaat het videoplatform Bilibili, waarbij gebruikers video’s kunnen uploaden en het platform een overlay toont over deze video met real-time commentaar van andere gebruikers.

Christina Xu op het podium

De andere sessie over China is van Ray Chan. Hij is vooral bekend als de CEO van 9GAG, een zeer populaire humoristische site, waarvan het hoofdkantoor in Hong Kong staat. Volgens hem zijn veel bedrijven in China te groot geworden voor Amerikaanse bedrijven om ze in China nog te kunnen beconcurreren. Hij neemt als voorbeeld Uber, dat in China geprobeerd heeft voet aan wal te zetten, maar helaas door grote concurrentie in China is overgenomen Didi Chuxing. Om toch nog de Chinese markt te betreden kan je volgens Ray nog het beste een Chinees bedrijf helpen of met er een samen te voegen.

Dag 1 van The Next Web Conference is afgesloten met de Chivas Venture Global Final, waarin 5 finalisten strijden om 1 miljoen euro aan fondsen voor hun startup. Deze 5 finalisten zijn de overgebleven kandidaten van een competitie die eerder deze maand heeft plaats gevonden. De startups die hierom strijden hebben alle 5 een oplossing voor een maatschappelijk probleem. In de jury zit onder andere will.i.am die we vooral kennen als artiest, maar ook een eigen tech-bedrijf heeft. Uiteindelijk is de publieksprijs gewonnen door Braibook, een klein draagbaar apparaat, waarmee blinden en slechtzienden door middel van een enkele braille die constant verandert een volledige tekst kan doorgeven aan de lezer. Het levert voor de gebruikers veel voordelen op, zoals een zeer compacte manier om een boek te volgen en in het algemeen lagere kosten voor de aanschaf van deze boeken.

Jury

Dag 2

Dag 2 van The Next Web Conference begon wederom met een openingsceremonie in de Gashouder, waarbij met muziek de dag wordt ingeluid. Na een korte recap met Boris en Pep en de huishoudelijke mededelingen snelde ik door naar de volgende sessie waar al een lange rij stond voor de deur.

Reddit

De eerste sessie van deze dag voor mij was er een co-founder en CTO van Reddit, Chris Slowe. Zijn sessie, genaamd How Reddit designs for the Internet’s most vocal users, gaat over de laatste redesign die Reddit heeft gedaan voor zijn website. Deze redesign is afgelopen maand uitgerold op de website en heeft een hoop reacties losgemaakt die zowel positief als negatief waren. Omdat Reddit een zeer populaire site is, waarbij gebruikers ook nog eens hun eigen aanpassingen kunnen doorvoeren in de styling van de site, is dit niet zonder nodige uitdagingen geweest. De laatste redesign stamt uit 2009 en heeft sindsdien weinig aanpassingen gehad. Met de uitrol van de laatste redesign wilde men de merk perceptie verbeteren en de gebruiker zich meer gastvrij te laten voelen. Chris Slowe laat verder in zijn sessie zien welke stappen zijn genomen om de redesign door te voeren. Hierbij is veelal de eigen werknemers gebruikt als testcavia’s om te peilen wat men van de design beslissingen vindt. Ook heeft men een alpha van de site online gezet waarmee gebruikers alvast een voorproefje van het nieuwe design kunnen zien en alvast commentaar geven over het nieuwe design.

IMG_1067-1024x768.jpg

Blockchain

Natuurlijk zal de The Next Web Conference niet compleet zijn met sessies over the hottest topic op het moment: blockchain. Er waren deze dag meerdere sessies hierover. De meeste hiervan waren vooral fireside chats met een aantal belangrijke figuren uit deze industrie. Zo was er een interview met David Schwartz, de Chief Cryptographer van Ripple en een van de originele architecten van de Ripple ledger. Zijn belangrijkse standpunt is dat de verschillende blockchain netwerken te veel op zichzelf staande silo’s zijn en dat er een noodzaak is voor een betere interoperabiliteit tussen de verschillende soorten ledgers. Momenteel werkt Ripple aan Interledger, een protocol om verschillende ledgers met elkaar te verbinden en zo ervoor te zorgen dat transacties

Sci-fi

Verder was er deze dag nog een interessante sessie van Ariel Ekblaw, oprichter van het MIT Media Lab Space Exploration Initiative. Dit initiatief bestudeert de mogelijkheden die de ruimte ons straks kan bieden als deze toegankelijker is geworden voor meer mensen. Omdat de toegang tot de ruimte steeds democratischer is wordt, zal de groep mensen die naar de ruimte gaan ook diverser worden. Om deze diversiteit vorm te geven zal er naast de gebruikelijke ruimtewetenschappers ook andere beroepen een rol gaan spelen, zoals designers en filosofen. Verder laat Ariel in deze sessie een aantal onderzoeken zien waaraan wordt gewerkt en hoe dit soort zaken wordt getest. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar een zelfbouwende ruimtestation, waarbij een groepje van willekeurige 6 hoekige tegels automatisch elkaar opzoeken om vast te binden tot een voetbal en zo een ruimtestation te vormen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar een 3D printer die straks zonder aantrekkingskracht ook in de ruimte modellen kan printen.

Tot slot

Ik heb erg veel opgestoken van deze conferentie. Conferenties zijn over het algemeen een goede manier om even te ontspannen en nieuwe energie op te doen. The Next Web Conference was vooral een goede manier om weer nieuwe inspiratie op te doen en om vernieuwd inzicht te krijgen in het huidige tech landschap. Ik kan The Next Web Conference erg aanraden voor wie hier nog niet is geweest.

Kah Tang

Kah Tang