INDIVIRTUAL - TECHNISCH PARTNER IN DIGITALE DIENSTVERLENING

Techorama 2018 - Een verslag van de eerste editie in Nederland

January 1, 2019

Techorama 2018 - Een verslag van de eerste editie in Nederland

Techorama wordt al weer een paar jaar met veel succes georganiseerd in Belgie. Dit evenement trok in 2017 1500 bezoekers en is een van de meest populaire developer conferenties in de Benelux. Hoofdonderwerp van Techorama is voornamelijk Microsoft technologie. Dit jaar is het kennis evenement dan eindelijk ook te bezoeken in ons eigen kikkerlandje. De eerste editie van Techorama Nederland werd deze week georganiseerd in de Pathe bioscoop in Ede. De bioscoop was 2 dagen lang het kloppende hart waar specialisten op het gebied van Azure, .NET, Business Intelligence en Agile hun kennis konden verdiepen, verbreden en delen.

Keynote

Dag 1 begint met een keynote van niemand minder dan Scott Guthrie. Hij is de Executive VP bij Microsoft en is legendarisch voor zijn bijdrage aan ASP.NET. In zijn signature rode polo shirt en spijkerbroek staat hij op het podium en vertelt over de laatste stand van zaken op het gebied van Azure.

Zijn collega Laurent Bugnion laat in een demo wat zien van Visual Studio Live Share. Met deze feature, die je kan downloaden als extensie voor Visual Studio 2017 en Visual Studio Code, kan je samen op afstand kijken naar code en op deze manier gezamenlijk aan code werken. Het is het best te omschrijven als een soort Google Docs voor developers.

Verder toont Donovan Brown tijdens de keynote wat meer van Visual Studio Team Services. Deze oplossing in de cloud is wat Microsoft zelf ook gebruikt voor VSTS zelf om de ontwikkeling ervan te beheren. Zo zit er onder meer een kanban bord, een scrum dashboard en een CI/CD oplossing in. Het meeste is niet heel spectaculair nieuw. Wat wel erg interessant is, is zijn de post-deployment stappen die je kan definieren om een Azure applicatie in de gaten te houden na de deployment. Hiermee kan je performance problemen en errors na de deployment monitoren en zo nodig snel een deployment terugdraaien.

IMG 2101

Deep learning

Een van de interessantere sessies van dag 1 was voor mij een sessie over deep learning. Kunstmatige Intelligentie begint steeds belangrijker te worden in het bedrijfsleven. Dit bleek ook uit de sessies die ik eerder dit jaar heb bijgewoond bij The Next Web Conference. Het is een technologie dat steeds vaker wordt ingezet en eigenlijk niet meer is weg te denken uit het gewone leven. Eerder hebben we een hackathon gehouden voor het maken van chatbots, waarbij kunstmatige intelligentie helpt bij het analyseren van de intenties van de gebruiker. Maar hoe werkt dit in de praktijk?

Tess Ferrandez-Norlander neemt ons mee in de wondere wereld van deep learning en gebruikt als voorbeeld hoe een chihuahua onderscheiden kan worden van een muffin. Voor ons als mens is het vrij makkelijk om dit onderscheid te maken, doordat we beide vaak genoeg gezien hebben. Maar om een computer te leren het onderscheid te maken tussen deze 2 objecten wordt al een stuk complexer.

Het komt erop neer dat je begint met heel veel voorbeelddata begint te verzamelen. Bij het voorbeeld tussen chihuahua’s en muffins begint het met zoveel mogelijk voorbeeldplaatjes te verzamelen van de 2 in verschillende scenario’s. Dus bv met verschillende achtergronden, verschillende kleuren, verschillend aantal bessen etc…

Op basis van deze deze plaatjes kan je een model schrijven. In dit model gebruik je verschillende foto bewerkingen om de features van een object te verkrijgen. Uit deze foto bewerkingen ontstaat een matrix met verschillende cijfers, zodat je een wiskundig model hebt waaraan een object ongeveer moet voldoen om geclasificeerd te worden tot een bepaald object.

Zodra je een model hebt, kan je deze gaan trainen. Hierbij wordt alle data langs dit model gehaald, zodat je model accuraat wordt. Zodra dit is gedaan kan je meer data gebruiken om deze nog beter te krijgen. Als je niet genoeg plaatjes hebt, kan je ook bestaande plaatjes draaien en spiegelen, zodat je op deze manier ook meer data genereert om je model te trainen. Na deze stappen heb je een getraind model dat dan eindelijk gebruikt kan worden en is het tijd om verschillende plaatjes te gebruiken waar het object wel en niet op staat.

IMG 2058

Powershell Core 6.0

Tussen de verschillende sessies was er op dag 2 een sessie over een Microsoft’s alternatief voor Bash, namelijk Powershell. Hiervan is vorig jaar een nieuwe versie uitgebracht die gebaseerd is op .NET Core en daardoor platformonafhankelijk is geworden. Sinds versie 6.0 kan je deze tool dus ook gebruiken op MacOS en Linux.

Voor wie nog niet bekend ermee is, Powershell is een configuratie en automatiseringstool voor het beheer van verschillende systemen. Behalve de command line shell, bestaat Powershell ook uit een eigen scripttaal en een framework voor het uitvoeren van cmdlets, oftewel een script voor het uitvoeren van een enkele taak.

De sessie die werd gegeven door Els Putzeys gaat in op de verschillende nieuwe features die zijn geintroduceerd worden met Powershell Core en een aantal handige tips voor het gebruik van Powershell.

Providers

Zo was het begip providers voor mij nieuw in Powershell. Daarmee kan je in principe alles wat een boomstructuur heeft navigeren in Powershell. De meest standaard boomstructuur in Powershell is natuurlijk het bestandssysteem. Maar je kan door het veranderen van de provider, ook met Powershell commando’s door b.v. je Windows registry, je beveilingscertificaten of je omgevingsvariabelen te struinen. Providers biedt dus een abstractielaag bovenop een bestaande data opslag. Dit biedt mogelijkheden om ook je eigen providers te schrijven als je via Powershell toegang wilt hebben tot een andere vorm van data opslag.

Powershell Remoting

Verder was het erg interessant om te horen hoe je met Powershell verschillende manieren toegang kan hebben met externe computers. Net als dat je met Linux een SSH verbinding kan leggen met een andere computer, kan je met Powershell ook een nieuwe Powershell sessie starten waarmee je commando’s en scripts kan uitvoeren op de ingelogde computer. Dit hoeft geen volledige interactieve sessie zijn, maar kan ook een simpel fire-and-forget commando op de externe computer. Ook hoeft dit zich niet te beperken tot 1 enkele computer. Dat wil zeggen, je kan een Powershell commando op meerdere computers tegelijk uitvoeren met 1 enkele regel code. Zeer handig als verschillende services tegelijk wil aansturen.

Conclusie

Techorama NL 2018 was een zeer geslaagde Nederlandse editie van deze conferentiereeks. Er was een hoop te doen en te beleven tijdens deze 2 dagen. De sfeer was even als het eten, zeer goed. In 2019 zijn we terug. Zien we jou dan ook?

Kah Tang

Kah Tang