INDIVIRTUAL - TECHNISCH PARTNER IN DIGITALE DIENSTVERLENING

ST4I Workshop at Indivirtual

April 9, 2015

ST4I Workshop at Indivirtual

Het internet dringt op steeds meer plekken door in onze levens, de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Ook op het gebied van “the Internet of Things”. Twee Indivirtuals zetten de stap, en gingen in een Internet of Things-workshop aan de slag met Arduino!

The Internet of Things

The Internet of Things (kortweg IoT) is een ontwikkeling die sterk bijdraagt aan de wens om meer connected te zijn. Connected zijn we met elkaar via onze mobiele telefoons, maar door IoT zijn we straks bijvoorbeeld ook connected met onze huizen. Dit brengt mogelijkheden met zich mee die je nu al ziet. Een voorbeeld hiervan is een slimme thermostaat die je energieverbruik in de gaten houdt, en die je op afstand kunt instellen.

Een ander voorbeeld van mogelijkheden die het Internet of Things ons biedt is een koelkast die bijvoorbeeld weet dat je geen avondeten hebt en het alvast voor je bestelt bij de supermarkt.

Ik ben groot fan van nieuwe technologie die ingezet kan worden voor het oplossen van bestaande problemen. Illegale houtkap in regenwouden is zo’n probleem. Als antwoord op dit probleem is er The Rainforest Connection. Oude telefoons worden gebruikt om ontbossing tegen te gaan. Het regenwoud is verbonden met het internet, en kan zo beschermd worden zonder dure helikoptervluchten. Een Internet of Things toepassing waar de wereld wat aan heeft!

ST4I

Seb Lee-Delisle is een bekend gezicht als het gaat om Internet of Things-toepassingen. Op verzoek van de NLHTML5 meetup group, waarin Indivirtual een belangrijke rol speelt, kwam hij naar Nederland om zijn kennis te delen. Indivirtual stelde voor de workshop een ruimte beschikbaar.

Op 25 en 26 maart was het zover: de vergaderzaal vulde zich met deelnemers die zich stortten op een van de vele Internet of Things platforms: Arduino. Het doel van de workshop: bekend worden met de vele mogelijkheden van het internet in combinatie met de fysieke wereld. Het verbinden van het internet met de fysieke wereld zit in een stroomversnelling. Platforms als Arduino, Raspberry Pi, en Spark Core hebben momentum. Of zoals Seb het zegt: “It’s a great time to learn to build internet connected prototypes”. Seb houdt overigens niet van de term Internet of Things. Hij noemt het liever ‘Stuff That Talks To The Interwebs’, kortweg ST4I.

Bridging the gap between online and real life

In de tweedaagse workshop leerde Seb ons de basis van elektronica, inclusief de bijbehorende stroomdiagrammen. Belangrijker: we leerden te werken met Adruino. Seb had voor de workshop een kit samengesteld, die je mocht houden om zelf verder mee te experimenteren.

We startten met het analyseren van de verschillen tussen Arduino en andere platforms zoals de Raspberry Pi. Je kunt feitelijk met beide hetzelfde soort projecten doen, maar je zou het platform moeten kiezen wat het best aansluit bij je project. Arduino en Raspberry Pi lijken erg op elkaar, maar zijn toch heel verschillend. De Arduino is een zogenaamde micro controller, de Raspberry Pi een kleine computer. Een micro controller is slechts een onderdeel van een computer. De Arduino komt hierdoor beter tot z’n recht in elektronicaprojecten, perfect voor IoT-toepassingen.
workshop-explaining-arduino.jpg

Na het openen van de kit zijn we gestart met het ontdekken van de mogelijkheden van Arduino. Een Arduino Mega 2560 was het centrale onderdeel van de kit. Het is de grotere broer van de Arduino Uno, het bekendste model Arduino. De Mega heeft oa. meer poorten om dingen op aan te sluiten, en meer geheugen om mee te werken. Perfect om mee te experimenteren!

De kit bevatte ook LEDs, knopjes, lcd schermpjes, een wifi module, meer LEDs, draadjes, en een afstandsmeter die wel wat weg heeft van Wall-E:
workshop-wall-e.jpg

Tijdens de workshop hebben we de Arduino’s van alles laten doen. Het begon met het laten knipperen van een LED en ging zover als het aansluiten van een wifi module, waarmee we een node.js server benaderden. De node.js server kon de Arduino’s besturen en vice versa.

De workshop was een mooie introductie in Arduino, en voor mij de basis voor een nieuwe hobby. Ik ben na de workshop thuis verder gegaan met het maken van kleine projectjes, en zal uiteindelijk de richting van domotica / interactieve installaties gaan verkennen. De voetbaltafel bij Indivirtual kan ook wel wat slimmer, denk bijvoorbeeld aan een digitaal scorebord, juichend publiek en een koppeling naar een highscore pagina op het web. Het kan allemaal! Nu nog tijd vinden om al dat moois uit te voeren ^_^

Tom Hartwig

Tom Hartwig