INDIVIRTUAL - TECHNISCH PARTNER IN DIGITALE DIENSTVERLENING

Google trekt de stekker uit de GSA

February 12, 2016

Google trekt de stekker uit de GSA

[caption id=“attachment_4113” align=“aligncenter” width=“1439”]maxresdefault-3-e1455205137301.jpg Google Search Appliance (GSA) aka: The big cheese[/caption]

Google heeft een grote wijziging aangekondigd in de manier waarop zij hun (groot)zakelijke zoekoplossing, de GSA, voortaan gaan aanbieden.

Waar Google hun Google Search Appliance (GSA) tot op de dag van vandaag als een fysieke server leverde aan klanten, om deze zelf binnen hun bestaande IT omgeving te (laten) plaatsen, zullen ze het binnenkort alleen nog maar als SaaS oplossing aanbieden. Met andere woorden; een cloud oplossing.

Deze uitfasering van de GSA zal de komende jaren plaatsvinden. Op korte termijn verandert er nog niets voor de bestaande klanten, de contracten lopen gewoon nog door, er is nog support van Google en er zullen nog security updates worden uitgebracht als dat nodig is. Er zullen echter geen nieuwe features meer worden toegevoegd en er zullen vanaf heden geen nieuwe driejarige contracten meer worden afgesloten. Contracten van 1 en of 2 jaar kunnen nog wel worden afgesloten, maar uiteindelijk zal begin 2018 het doek vallen voor de GSA en zullen er geen nieuwe contracten (met hardware) worden afgesloten.

De toekomst van Google Search zit in de cloud en zal door kunstmatige intelligentie worden gevoed. Hier werkt Google al enkele jaren in het geheim aan. Overige (groot)zakelijke zoekoplossingen zoals bijvoorbeeld Elastic Search, Apache Solr en Microsoft Search Server bewegen zich ook steeds meer naar de cloud. Google biedt zelf al jaren een wat meer eenvoudige cloud oplossing in de vorm van Google Custom Search Engine (CSE).

En nu?

Indivirtual biedt uiteraard praktisch advies voor een overgang naar een andere zoekoplossing, en kan dit ook implementeren. Uiteraard kan dit ook de nieuwe cloud Google Search oplossing zijn. Daar is echter op dit moment nog te weinig over bekend, maar aangezien Google best het één en ander over het onderwerp zoeken weet zal dit ook een prima oplossing kunnen zijn!

Gevolgen voor de GSA bij intranet of een andere van de buitenwereld afgesloten omgeving zijn wel groter. Gelukkig biedt Google ons nog genoeg tijd om hier een gedegen en veilige oplossing voor te kunnen vinden.

Als er vragen zijn kan ik deze eventueel in de comments van dit artikel beantwoorden, of neem contact op via de reguliere kanalen: Indivirtual Contact pagina

Hendrik Beenker

Hendrik Beenker

Solution Architect