INDIVIRTUAL - TECHNISCH PARTNER IN DIGITALE DIENSTVERLENING

Google Developer Day 2011 Berlijn

November 23, 2011

Wat gebeurt er als je meer dan 2000 developers naar ICC Berlin laat komen voor presentaties gegeven door Google? Precies, een geweldig weekend. Dat was het ook voor mij na een weekend vol presentaties over Google App Engine, Chrome, Android en Google+.

[caption id="" align=“alignleft” width=“614” caption=“Google Developer Day 2011 bezoekers uniform”]Google Developer Day 2011 shirt [/caption]

Voor wie het niet kent: Google Developer Day is een eendaags evenement dat meerdere keren wordt herhaald over meerdere steden. Na het aandoen van steden als Sao Paolo, Moskou, Beijing, Tokio en Sydney werd de finale hiervan dit jaar gehouden in Berlijn. Duitsland kent in Europa de meeste Google gebruikersgroepen en is logischerwijs dan ook een land dat ze niet kunnen overslaan.

Bootcamp

De dagen voor en na deze conferentie waren er diverse extra activiteiten georganiseerd door de lokale Google gebruikersgroep in c-base. Zo was er op vrijdag een Bootcamp georganiseerd met diverse extra presentaties over Google App Engine en Android. Een aantal hiervan waren zeer interessant. Zo gaf Wesley Chun van Google een talk over de laatste updates in de Google App Engine, zoals de Prospective Search API (een API waarmee je van een inkomende stroom van documenten op de hoogte kan worden gesteld welke vooraf gestelde queries hieraan voldoen). James Whitaker gaf een kijkje in de test keuken van Google, waar BITE wordt gebruikt om bug reports te genereren. Deze Chrome extensie stuurt behalve de beschrijving van de bug ook een capture van de pagina en een recording mee van de stappen voor het reproduceren van de bug. Verder gaf Mihai Ionescu een talk over hoe je geld kan verdienen met jouw Chrome app.

Google Developer Day 2011

Op zaterdag was dan eindelijk de dag waar iedereen op heeft gewacht. De Google Developer Day 2011 was georganiseerd in de ICC in Berlijn, een gigantisch grote congreshal in het hart van Berlijn.

[caption id="" align=“alignnone” width=“614” caption=“ICC Berlin”]20111119_080101.jpg[/caption]

De dag begon met een keynote van een aantal sprekers van Google zoals James Whitaker die ook op de Bootcamp een talk heeft gegeven. Het interessantste van deze keynote was denk ik nog wel de live demo van Sparky Rhode die een demo gaf van aantal nieuwe features van de nieuwe Ice Cream Sandwich update voor Android telefoons. Zo liet hij zien hoe je met het tegen elkaar houden van 2 Android telefoons contactinformatie of een applicatie kan delen. Ook wel leuk om te zien was de demonstratie van de Hangout API waarmee je zelf applicaties kan bouwen op basis van de Hangout uit Google+.

Google Places API

De presentaties waren verdeeld over 5 tracks, waarvan er een was gereserveerd voor de universiteiten van Berlijn. De rest van de tracks ging over Chrome, Android, Cloud (Google App Engine en HTML5) en Google+. De eerste sessie die ik bezocht ging over de Places API gegeven door Mano Marks. Google Places kent iedereen wel die weleens Google Maps gebruikt. Het biedt extra informatie en reviews over bedrijven die hierop staan. De API biedt op basis van je huidige lokatie zoekfunctionaliteiten, autocomplete mogelijkheden en check-in mogelijkheden die je kunt gebruiken in je applicatie. Zaken waarmee je je Maps applicatie nog beter kunt maken. Zeer interessante sessie.

Google+ API

Voordat de lunch begint woonde ik nog een sessie bij over de nieuwe Google+ API gegeven door Chris Chabot. Deze API biedt allerlei functies aan waarmee je openbare informatie kan opvragen van Google+. Prive informatie is daarmee dus nog niet op te vragen met deze API. Evenals het versturen van berichten en "requests" zijn hierdoor niet mogelijk. Google heeft hiermee geleerd van de fouten die eerder zijn gemaakt door andere sociale netwerken. Spam die applicaties zoals Farmville versturen is hiermee beperkt. Je zou je kunnen afvragen hoe inzetbaar deze API is voor applicaties, maar om de strijd aan te gaan met de concurrentie zal Google in de toekomst zeker nog wel de API uitbreiden met het opvragen van alle andere Google+ data.

Cloud Storage, Prediction API en BigQuery API

Na een zeer goed verzorgde lunch met broodjes en pasta was het op naar de volgende sessie. Deze ging over een aantal API's voor het omgaan met "big data" en werd gegeven door Michael Manoochehri. Hij liet een aantal demo's zien van deze cloud tools. Met een command line tool liet hij zien hoe je een bestand, wat in praktijk terrabytes kan zijn, kan uploaden naar Google Storage. Da's handig voor zaken zoals het serveren van bestanden vanuit de cloud a la CDN, tot het opslaan van data die verwerkt kan worden vanuit de API's.

Zo liet hij zien hoe je een bestand met Engels en Duitse teksten in Cloud Storage kan opslaan en de Prediction API kan trainen met dit bestand. De Prediction API is daarmee Google’s vorm van machine learning in de cloud. Je geeft de Prediction API een bestand om te trainen en even later kan je met de getrainde data en de Prediction API op basis van input een voorspelling doen. In deze demo liet hij zien hoe je met het eerder verwerkte bestand de Prediction API Engelse en Duitse teksten kan laten onderscheiden.

[caption id="" align=“alignnone” width=“490” caption=“Het publiek bij de Cloud Storage, Prediction API en BigQuery API sessie”]Het publiek bij de Cloud Storage, Prediction API en BigQuery API[/caption]

Verder liet hij nog een demo zien van de BigQuery API, waarmee je immens grote databases kan bevragen met een SQL query. Uit een database van ruim 113 miljoen records kan in ongeveer 5 seconden een query worden uitgevoerd. BigQuery is vooral geschikt voor weinig tabellen die zelf wel zeer groot zijn. Voor databases met meerdere soorten tabellen is BigQuery minder geschikt. Hiervoor heeft Google Cloud SQL uitgerold, die dezelfde functionaliteiten heeft als relationele databases.

Dart

Later op de middag waren de sessies wat minder interessant. Ik heb nog een sessie bijgewoond over High Performance voor Android, waar behalve wat punten over renderscript (voor het schrijven van native render code) niet zoveel interessants bij zat. Wel interessant was de sessie over de nieuwe programmeertaal Dart gegeven door Anders Sandholm. Deze nieuwe taal probeert een gestructureerd en beter presterend alternatief te bieden voor Javascript. Voor iedereen die al bekend is met andere objectgeorienteerde talen zou geen problemen moeten hebben met deze taal. Doordat er voor Dart ook een virtual machine beschikbaar is binnen de Chrome browser zou deze ook bepaalde stukken code stukken sneller kunnen uitvoeren. Voor alle andere browsers is er een cross-compiler beschikbaar die de code omzet in Javascript. Voor de sessie was ik nog wel sceptisch over deze taal, maar na de sessie zag ik ook wel veel voordelen. Het is afwachten of Dart de concurrentie aan kan met het andere Javascript alternatief Coffeescript.

Conclusie

Al met al was Google Developer Day 2011 een geweldige ervaring met zeer veel interessante presentaties over interessante onderwerpen. Vooral over de mogelijkheden van de wolk van Google ben ik veel wijzer geworden. Mocht je niet naar Google I/O kunnen gaan is de Google Developer Day een mooi alternatief en een stuk dicherbij. Volgend jaar ben ik zeker weer van de partij.
Kah Tang

Kah Tang