INDIVIRTUAL - TECHNISCH PARTNER IN DIGITALE DIENSTVERLENING

European women in tech

December 13, 2019

European women in tech

European Women in Technology (EWiT) is het grootste technische evenement voor vrouwen in Europa. Waar ze eens zijn begonnen met 400 aanwezigen is het uitgegroeid tot meer dan 4000 inspirerende leiders en experts uit de hele wereld. Dit jaar werd het tweedaagse evenement gehouden in RAI Amsterdam en mochten wij deelnemen.

Blockchain for business: from proof of concepts to unicorns.

Deze workshop werd gegeven door twee medewerkers van Boston Consulting Group (BCG). Dit bedrijf heeft bij verschillende cases blockchain mogen toepassen. Waaronder de certificering van werknemers, handels- en krediet financiering, E2E status tracking, enzovoorts. Blockchain wordt steeds meer toegepast in verschillende sectoren vanwege zijn vermogen om vertrouwen te bieden door middel van technologie. Aangezien wij Blockchain alleen kennen van de toepassing bij cryptocurrency, leek het mij wel leuk om erachter te komen hoe Blockchain elders gebruikt kon worden en hoe dit in de toekomst nog meer toegepast zal worden.

Hiernaast werd ons de praktische toepassingen van blockchain binnen de lucht- en ruimtevaartindustrie gepresenteerd. Dit was een project waar ze met man en macht bezig zijn geweest. Hierbij hebben ze aan de hand van blockchain ervoor kunnen zorgen dat pakketten op een digitaal veilige manier, altijd te traceren zijn en veilig aankomen bij de plaats van bestemming. BCG maakt gebruik van fingerprints die bij elke stop worden gescand en versleuteld. Hierdoor is het pakketje ook goed te volgen en weten de verschillende partijen precies waar het desbetreffende pakket is. Na de uitleg hoe dit in elkaar werd gezet, kregen wij een demo en begon het hands-on gedeelte.

Aan de hand van een quiz kwamen we erachter welke partijen invloed hadden op verschillende fases binnen het traject van de opbouw van het project tot de weg die het pakketje moet afleggen. De betrokken partijen waren onder andere de componenten fabrikanten, transportbedrijven, systeemintegratoren en regelgevende instanties.

Modernising legacy systems for improved security and efficiency

Het is onvermijdelijk dat je als ontwikkelaar vroeg of laat tegen legacy code aanstoot. Wat elk bedrijf doet met zijn/haar legacy code ligt aan de richting die het bedrijf wil gaan. Soms komt het niet aan bod en is de ontwikkelaar verantwoordelijkheid voor hiervoor. Omdat legacy code vaak veel code is en ook kritieke functionaliteiten bevat, passen ontwikkelaars het niet aan tenzij het nodig is. Ik wilde echter weten met welke aanpakken ik legacy code kan moderniseren. Tijdens deze talk werden de zeven verschillende aanpakken (Encapsulation, Rehost, Replatform, Refactor, Re-Architect, Rebuild en Replace) van modernisatie toegelicht.

Data, diversity and change: the evolution of research

Karin Hilton, de Senior Director Technology bij Elsevier is de spreker. Persoonlijk kende ik Elsevier als een publicatie- en analyse bedrijf dat gespecialiseerd is in wetenschappelijke, technische en medische inhoud. Tijdens EWiT werd duidelijk dat Elsevier ook meer de technische kant op gaat en zelf ook software gaat maken.

Tijdens deze talk werd ons verteld hoe het centraal stellen van diversiteit in wetenschappelijk onderzoek, gelijkheid in de resultaten mogelijk maakt. Bovendien was het natuurlijk belangrijk zo min mogelijk vooroordelen te hebben binnen een onderzoek. Karin gaf verschillende voorbeelden om dit statement te ondersteunen. Zo gebruikte ze oude archeologische vondsten zoals de Red Lady of Paviland als voorbeeld. Dit skelet werd onder andere door de kleur geïdentificeerd als vrouw. Door recente technologie is er echter bewezen dat de Red Lady of Paviland echter een man is. Ondanks deze ontdekking wordt dit skelet tot de dag van vandaag nog steeds de Red Lady of Paviland genoemd.

Een ander voorbeeld was het op de markt plaatsen van een medicijn dat in Azië heel succesvol was maar in het westen totaal geen effect had. Puur om het feit dat het onderzoek alleen in Azië is uitgevoerd. Het medicijn rekende namelijk op de aanwezigheid van een bepaald gen dat meer gevonden werd bij Aziatische bevolkingsgroepen.

Data enabled design in Healthcare: Ensuring data and AI are truly meaningful to its user.

Deze talk werd gegeven door Eva Deckers, de Director Data Enabled Design van Philips Experience Design. Eva vertelde ons dat Philips in de wereld van gezondheidstechnologie echter manieren moet vinden om te ontwerpen met, voor en door gegevens en artificial intelligence (AI) en dat die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van mensen. Hun oplossing hiervoor is Data Enabled Design.

Met Data Enabled Design willen ze met behulp van AI oplossingen leveren die gepersonaliseerd zijn voor patiënten. Om dit mogelijk te maken moeten zij heel veel onderzoek doen met hun gebruikers. Zo hebben ze met een slimme babyfles kunnen ontdekken dat de ruimte waarin een kind te eten krijgt, effect heeft op de ervaring van de voeding. In een rustige ruimte werd er namelijk sneller gedronken dan in een ruimte waar er veel kabaal is.

Hiernaast deden ze ook onderzoek naar een gezin met overgewicht, die naar eigen zeggen de airfryer niet zo vaak gebruikte. Na wat onderzoek aan de hand van sensoren en camera’s werd er bewezen dat zij veel vaker de airfryer gebruikten dan ze eigenlijk door hadden. Het bleek dat ze namelijk de airfryer dagelijks gebruikte omdat ze als gezin geen consensus konden bereiken over wat ze die dag zouden eten. Iedereen wilde namelijk iets anders. Hierdoor werd er altijd gebruik gemaakt van de airfryer.

Innovating a world without fear of cancer

Deze talk werd gegeven door Judith Jaensh, de Director of Brachytherapy Engineering bij Varian. De visie van Varian Medical Systems is een wereld zonder angst voor kanker. Bij Varian ontwikkelen, bouwen en leveren zij al meer dan 70 jaar innovatieve technologieën en oplossingen voor kankerzorg voor klinische partners over de hele wereld. Vanuit een intelligente benadering van kankerzorg maken ze gebruik van geavanceerde technologieën zoals artificial intelligence, machine learning en data-analyse om de behandeling van kanker te bevorderen en de toegang tot zorg uit te breiden. Zo maken ze onder andere gebruik van protonentherapie om kankertumoren te behandelen. Het grootste voordeel hiervan is dat protonentherapie de straal precies levert waar het nodig is en de gezonde cellen zo min mogelijk aantast. In de komende decennia wil Varian evolueren om de zorg voor kanker persoonlijker, patiëntgericht en toegankelijker te maken. Het genezen van kanker vereist een grondige analyse van elk type kanker en vervolgens de evaluatie daarvan tegen de genetica, de omgeving en de levensstijl van de individuele patiënt, zodat de behandeling zeer persoonlijk wordt.

workshop:clean up your code

Gegeven door: Paulina Laburte van Wild code school
Developers zijn veel meer bezig met het lezen van code dan het schrijven ervan. Daarom is het belangrijk om goed leesbare code te schrijven. Volgens Pauline zou het opschonen van de code tijd besparen omdat men sneller begrijpt waar de code over gaat.

Hier volgen een aantal tips van Paulina.

  • Houd de classes en functies simpel.
  • Ga het wiel niet zelf uitvinden, maar gebruik waar het kan libraries.
  • Geef functies beschrijvende namen die het doel van de functie aangeven, zodat je aan de naam al kan zien wat de functie zal doen. Ook helpt het om een functie maar 1 taak te geven, zo blijven ze simpel en worden ze niet complex.
  • Geef functies minder argumenten om het simpel te houden. Gebruik het principe van overloading.
  • Maak afspraken binnen je team en de bekende code conventions te gebruiken.

Het laatste onderdeel in de talk was commentaar en dit leidde tot veel discussies. De ene developer vond het helemaal niet nodig om comments in code te schrijven omdat goede code zelfbeschrijvend zou moeten zijn. De ander vond dit niet reëel. Over het algemeen waren de meeste dames het ermee eens dat commentaar de code niet moet uitleggen, maar wel het doel van de code duidelijk kan maken of de context kan schetsen. Dat men zelf moet afwegen of het beschrijven van input en output types nut had. Bij een taal als python is dit namelijk erg prettig maar bij Java niet essentieel. Verder was iedereen het over eens dat uitgecommentarieerd code not done is en je code op een manier moet schrijven dat je het gemakkelijk mee zou kunnen nemen naar een nieuw project en ook makkelijk kan overdragen aan een collega.

Tot slot

Wij hebben twee leuke dagen ervaren, waarbij wij veel vrouwen met enthousiasme hebben horen spreken over hun baan. Hoewel er 4000+ dames aanwezig waren, werd het ook aangegeven dat velen de enige vrouw zijn in hun team. Women in tech is daarom een goed event om aan te geven dat diversiteit op de werkvloer belangrijk is en het de nodige aandacht verdient.

Mijnisha

Mijnisha