INDIVIRTUAL - TECHNISCH PARTNER IN DIGITALE DIENSTVERLENING

E-mail is het nieuwe Snail Mail

March 23, 2011

1200 bit/s

Ik denk dat het in 1988 was dat ik thuis als vijftienjarige computernerd met e-mailen begon dankzij mijn modem. Eerst was dat een 1200 bit/s en niet lang daarna had ik een exemplaar die zelfs 2400 bit/s was. Om die 1200 bit/s in perspectief te plaatsen. Een hele normale internetaansluiting is nu bij mensen thuis 12 Mbit/s.  Dus 12 miljoen bits in plaats van 1200 bits. Dus mijn modem was 10.000 keer zo langzaam als wat je nu in huis hebt.

Bulletin Board Systems

Ik gebruikte dat modem niet om het internet op te gaan, maar ik bezocht er Bulletin Board Systems (BBS) mee. Dit waren feitelijk gewoon andere computers met modem waar BBS software op draaide. Hiermee kon je met de andere gebruikers van het BBS eigenlijk al prima mee e-mailen en chatten. De meeste mensen hadden geen computer thuis toen ik 16 was, maar ik had er meerdere. Ik weet nog dat ik een vriendinnetje zelfs van een computer met modem had voorzien zodat wij met elkaar konden e-mailen en chatten. Ik heb het nu over eind jaren 80. Dus echt jaren voordat de webbrowser bekend werd (Mosaic werd pas in 1993 gelanceerd). Die BBS wereld was dus geen internet, maar e-mailen en chatten bestond al. Chatten gebruikte je voor real-time communicatie en e-mail gebruikte je voor berichten aan mensen die op dat moment niet on-line waren. Ik heb jarenlang ook zelf BBSen gebouwd en beheerd (vanaf huis). Niet zo vreemd dus dat ik later onder andere een hostingbedrijf begonnen ben :-)

De papieren memo als voorbeeld

De e-mail werd gezien als de snelle variant van papieren mail (snail mail). Als voorbeeld is de papieren memo genomen. De e-mail header heeft alle typische memo velden. Van, aan, onderwerp en zelfs CC. Als je uitgangspunt een papieren memo is dan is een e-mail heerlijk snel. Maar het is niet vreemd dat ik na ruim 20 jaar e-mail aan iets anders toe ben. Het hele idee om een papieren mechanisme als voorbeeld te nemen voor een elektronische communicatievorm is fout. Het beperkt je als ontwerper en vooral Apple heeft laten zien dat je met de huidige technologie hele nieuwe dingen kunt bedenken.

Chatten

Chatten bestond dus al buiten het internet om en toen internet in elke universiteit was aangesloten ontdekten studenten over de wereld IRC. Ik weet nog dat ik als informatica student op de VU in 1992 voor het eerst ging IRCen. Het feit dat het met mensen aan de andere kant van de wereld was voegde voor mij wat toe ten opzichte van het BBS chatten. IRC staat voor Internet Relay Chat en is in 1988 uitgevonden. Wederom dus ver voordat het web er was. Voor mij staat er dus geen = teken tussen web en internet, maar nu lijkt dat voor de meeste mensen hetzelfde te zijn.

Instant Messenging

Naast IRC had je natuurlijk ICQ en MSN. Die beide systemen hebben chatten buiten de nerd wereld gebracht. In Amerika had je ook nog AOL met zijn eigen chat systeem. In Nederland was denk ik MSN Messenger het bekendste bij tieners voordat Tweeten en Pingen bij die doelgroep het voorkeursmedium werd. In zakelijke groepen (bijvoorbeeld het technische team van ons hostingbedrijf Sentia) wordt al jarenlang chat gebruikt voor interne communicatie. Juist omdat het veel sneller is dan e-mail gebruikt men daar Jabber (open-source chat server). Ook zie je al ongeveer 10 jaar lang dat je support kunt krijgen op websites door in een webpagina te chatten.

Twitter

Ik denk dat ten onrechte Twitter als microblog is uitgelegd. Ik lees het nog steeds wel eens, maar ik zie het niet als een microblog. Het doet mij nog het meeste denken aan een “bakkie”. Ik besef dat ik nu echt als een oude man begin te klinken maar vroeger was een bakkie (27 MC zend apparatuur) de manier om op een electronische manier te sociaal netwerken. Iedereen had een “handle”, een soort bijnaam, te vergelijken met je Twitter Username. Je begon elk bericht met je naam en dan riep je wat in de ether. Je kon prima praten met een vriend die binnen bereik was, maar elke ander persoon met een bakkie kon meeluisteren en antwoorden. Het zijn per bericht korte zinnetjes omdat je tijdens het praten de lijn bezet hield. Daardoor zal de gemiddelde lengte van een bakkie bericht misschien wel 140 tekens geweest zijn :-)  Het grote verschil met Twitter is natuurlijk dat berichten verdwenen, terwijl met Twitter ze blijven staan zodat je niet live mee hoeft te luisteren maar ook later nog mee kan lezen. Maar als je dan toch graag een ouderwetse technologie als voorbeeld wil nemen dan is een blog geen goed voorbeeld en een bakkie wel, als je Twitter wil beschrijven.

De snelheid van Twitter

Inmiddels heeft Facebook de NU modus van Twitter volledig overgenomen, maar dat was eerst niet zo. Daardoor lees je nog steeds regelmatig dingen als “Op Facebook zet je dingen die je gedaan hebt en op Twitter plaats je wat je nu doet”. Een subtiel verschil maar wel fundamenteel voor wat je nu ook op de werkplek ziet. Als je veel Tweet dan ga je wennen aan de snelheid. Je hoeft immers niet in te tikken wat het subject is, je hoeft geen hallo en dag te schrijven. Sterker nog dat past ook niet. Je hebt 140 tekens dus je tikt zo compact mogelijk. Je boodschap maak je zo concreet mogelijk. En dat went heel snel. Daardoor gaat een e-mail heel snel ouderwets aanvoelen. Twitter is ook lekker open, je weet dat meerdere mensen je communicatie lezen. Zo lang je dat weet kan je dat in je voordeel gebruiken. Mensen voegen iets toe, ook al was het origineel misschien tussen twee andere mensen.

Yammer, Asana en Flow

Yammer heeft op bovenstaande emotie ingezet en Twitter nagemaakt maar dan voor binnen een bedrijf. Ze zijn nu een stap verder gegaan en het is nu alsof je op Facebook zit als je naar je Yammer pagina kijkt. Persoonlijk vind ik het daardoor iets minder prettig, maar het Twitter concept in plaats van e-mail spreekt me steeds meer aan. Puur voor zakelijke toepassingen gemaakt zijn Asana en Flow. Deze start-ups beloven een nieuwe manier van samenwerken, expliciet door de ouderwetse kantoor metafoor los te laten. De makers van Asana zijn bijvoorbeeld ook nog jong genoeg dat ze nooit met een papieren memo gewerkt hebben. Geen beperkingen dus. E-mail is wat mij betreft het nieuwe snail-mail. En wie wil er nou werken met snail-mail?

Ian Zein

Ian Zein