INDIVIRTUAL - TECHNISCH PARTNER IN DIGITALE DIENSTVERLENING

Afstudeerder Frank van de Velde

March 8, 2016

Afstudeerder Frank van de Velde

Bij Indivirtual hebben we een goedlopend programma voor stagiairs dat jaarlijks meerdere afgestudeerden oplevert. Dit is uiteraard een heel belangrijk moment voor zowel ons als de afstudeerder. Het gebeurt niet vaak dat we buiten dit programma een afstudeerder hebben. Maar nu is dat toch het geval: Deze afstudeerder is geen stagiair, integendeel, hij is al bijna 10 jaar bij ons werkzaam!

Wie is de Afstudeerder?

Frank van de Velde heeft de afgelopen jaren naast zijn fulltime werkzaamheden nog een studie gedaan. Ik  was benieuwd wat voor een studie hij nou precies heeft gedaan en heb wat vragen aan hem voorgelegd. Frank is een principal consultant als Business & Requirements analist met een achtergrond als Functioneel ontwerper en Project manager. Zijn expertise zit in het doorgronden van complexe en grote IT projecten waar businessdoelen en IT-mogelijkheden moeten worden vertaald in effectieve user experiences in online kanalen.

Welke Studie heb je nu precies afgerond?

Ik heb een Master in bedrijfskundige informatica gedaan, Master in Management and IT (MMIT) om precies te zijn. Daaraan voorafgaand heb ik een Post-bachelor Enterprise Architecture gedaan.

Wanneer ben je met je studie begonnen?

In april 2012 ben ik met de Post-bachelor begonnen. Nadat ik die een jaar later heb behaald, ben ik direct doorgegaan met de Master.

Waarom ben je deze studie begonnen?

Ai, nu beginnen de moeilijke vragen. Hm, je wilde dat ik kort antwoordde toch? Een blog moet leesbaar blijven tenslotte. Ik zal proberen om het een beetje kernachtig te houden…Vanuit een achtergrond in computertaalkunde ben ik de IT ingerold op het moment dat het www ontstond, in 1993.
De techniek achter het www en later ook de nieuwe mogelijkheden voor consumenten en voor bedrijven fascineerden me. En zo heb ik me sindsdien in veel verschillende rollen (ontwikkelaar, functioneel ontwerper, productmanager, projectleider, analist) met e-business en IT bezig gehouden. In de praktijk en door het enthousiast bijhouden van de vakliteratuur deed ik gaandeweg steeds meer kennis en vaardigheden op.
Toch bekroop me het gevoel dat ik nog te weinig kennis had over gebieden als de samenwerking tussen de bedrijfsvoering (business) en IT, organisatie-inrichting, strategie-ontwikkeling en informatiemanagement.

Hoe heb je de tijd voor de studie naast je werk gevonden?

Dat is me niet meegevallen, het ging toch om 24 uur per week extra naast werk en gezin. Mijn vrouw (eervolle vermelding!) heeft heel veel in ons huishouden overgenomen. En verder heb ik me domweg 's avonds en in de weekeinden opgesloten om te studeren en te schrijven.

Hoe heeft Indivirtual bijgedragen aan de studie?

Indivirtual heeft het mogelijk gemaakt om deze studie te gaan volgen. Je kunt je voorstellen dat ik daar heel blij mee ben! Mijn afstudeeronderzoek (Regie over outsourced e-business applicatie-ontwikkeling) kon ik bij een klant van Indivirtual doen.

Wat heeft Indivirtual aan deze studie?

Als IT-dienstverlener zijn we als bedrijf hoofdzakelijk bezig met technische e-business realisaties voor onze klanten (websites, achterliggende systemen en integraties), en daarnaast met concept-ontwikkeling op het gebied van grafisch en UX design.
In het verleden vond de samenwerking met onze klanten veelal plaats op basis van uitgespecificeerde opdrachten of voorafgaande gezamenlijke ontwerptrajecten. Tegenwoordig zien we veel meer dynamiek in de samenwerkingen. Op basis van agile projectmethodieken worden de details van de opdrachten hand in hand met de realisatie uitgewerkt. In dergelijke processen gebeurt het regelmatig dat de door de klant gewenste eindresultaten gaandeweg worden bijgesteld. Om in een dergelijke setting optimale resultaten voor onze klanten te bereiken is een intensieve samenwerking met de IT-afdeling van de klant én met diens business-afdelingen een belangrijke succesfactor. Juist op dit terrein biedt mijn studie een verrijking.

Wat hebben klanten aan jouw studie?

Bij succesvolle IT (of dit nu e-business functionaliteiten, informatiesystemen of integraties zijn) draait het er niet om of het volgens specificaties is gebouwd. Het gaat erom dat de klant er zijn gewenste resultaten mee kan bereiken. In het geval van e-business vallen die gewenste resultaten deels samen met de mate waarin de consument (de klant van de klant dus) zijn doelen kan bereiken.
Om op lange termijn succesvol te zijn met e-business is bovendien de integratie van customer facing functionaliteiten met de bedrijfsprocessen en de achterliggende informatiesystemen van groot belang. Dat betekent dat klanten bij het realiseren van e-business IT met diverse interne vraagstukken worden geconfronteerd. Deze spelen rond het formuleren van het gewenste resultaat (business-doelen op korte en lange termijn) en de hieruit voortvloeiende requirements; de integratie binnen de enterprise architectuur (bedrijfsomgeving en IT-omgeving); de samenwerking tussen business en IT; het inrichten van de informatievoorziening voor besturing en operatie van e-business.
Voor uitbestedende organisaties is het een voordeel om samen te werken met een leverancier die hen kan ondersteunen bij het oplossen van deze vraagstukken, en die redeneert vanuit het te bereiken resultaat voor de klant in plaats van opgegeven specificaties. Mijn studie levert op dit gebied een kleine extra bijdrage en verdieping aan de dienstverlening van Indivirtual.

Wat heb je niet meer kunnen doen door de studie? (En zou je nu weer op willen pakken)

Posts schrijven voor de blog van Indivirtual…? Nee, meer dan dat helaas. Denk aan tijd doorbrengen met vrienden en familie, fotograferen, het doen van van allerlei noodzakelijke klusjes in huis, het lezen over andere onderwerpen dan de studie, films kijken.

Zijn je kinderen weer blij om weer meer van je te zien

Nou, reken maar, en omgekeerd! Het samen spelen en op pad gaan was er lelijk bij ingeschoten. Gelukkig heb ik als afstudeercadeau een reusachtig Lego-pakket gekregen om met de kids in elkaar te zetten!

20160126-blogpost-opleiding-Plaatje-Afstudeerkado-Lego-1024x609.jpg

Indivirtual

Indivirtual